Zwaaisteen gelegd tegen Eenzaamheid

Op vrijdag 22 september was daar de eerste Zwaaisteen van het gezamenlijke project van Stichting Present NWF en Connexa. Wat in 2022 begon als een idee, kreeg in de loop van 2023 steeds meer vorm. Nellie Schaafsma van Stichting Present NWF zocht de samenwerking met Eefke Zeilstra van Connexa. Gezamenlijk benaderen zij partijen die zich zichtbaar willen inzetten in de strijd tegen eenzaamheid middels het plaatsen van een Zwaaisteen.

De eerste steen van dit gezamenlijke project is vandaag gelegd in Tzummarum, bij het verzorgingshuis Nij Bethanië. Op deze feestelijke dag brachten de leerlingen van basisschool De Waadwizer, onder leiding van directeur Jos van der Meulen en vele juffen en stagiaires, een bezoek aan het verzorgingshuis. Voorafgaand aan de onthulling van de Zwaaisteen was er voor de kinderen een Vossenjacht in en om het huis. Sommige kinderen waren verkleed als oudere of als verzorgende, inclusief uniform en pruik! Het plaatje werd compleet gemaakt met hulpmiddelen als een rollator of rolstoel.

Na de vossenjacht verzamelden jong en oud zich bij de ingang van het verzorgingshuis. Mevrouw Visser-de Haan, oudste bewoner van Nij Bethanië, en Sem, de jongste leerling van de basisschool, hadden de eer om na een korte toelichting van Eefke Zeilstra (Connexa) en mede namens Stichting Present, de Zwaaisteen te onthullen.

Deze Zwaaisteen is de eerste in het Zwaaistenen project in Waadhoeke, er liggen nog vele meer in het verschiet. Volgende maand zal de volgende Zwaaisteen onthuld worden. Met deze beginnende reeks van Zwaaistenen vragen Stichting Present NWF en Connexa aandacht voor de strijd tegen eenzaamheid. Beide organisaties zien veel eenzaamheid, onder alle leeftijdsgroepen. Zoals Zeilstra zei tijdens de onthulling, in 2022 heeft maar liefst 49% van de inwoners van Nederland aangegeven gevoelens van eenzaamheid te ervaren. ‘We hopen met de komst van de Zwaaistenen naar Waadhoeke, dat mensen meer naar elkaar omkijken, elkaar een glimlach geven, elkaar groeten, een praatje maken. Wat het ook is, het begint bij jezelf’,  aldus Zeilstra.

Volgende week, vanaf 28 september is de landelijke week Tegen Eenzaamheid. In het kader van deze actieweek worden door veel organisaties activiteiten georganiseerd.