Tekort aan begeleiders voor statushouders bij helft van Friese gemeenten

Door de grote toestroom van vluchtelingen is er een tekort aan vrijwilligers voor begeleiding van statushouders bij negen Friese gemeenten. Dat blijkt uit een rondvraag van Omrop Fryslân.

Iedere gemeente mag zelf bepalen hoe ze statushouders begeleiden. Sommige gemeenten werken samen met Vluchtelingenwerk, andere gemeenten schakelen kleinere organisaties in om vrijwilligers te verzamelen voor het werk.

Praktische steun

Als maatschappelijk begeleider van een statushouder regel je in de eerste anderhalf jaar vooral praktische zaken. Het gaat om mensen die in Nederland mogen blijven en hier een huis toegewezen hebben gekregen.
Als begeleider kun je helpen met het regelen van energie en water, maar bijvoorbeeld ook een zorgverzekering en kindertoeslag aanvragen. Daarnaast helpt een begeleider de statushouder om mee te draaien in de gemeenschap.
Wil jij je ook inzetten als vrijwilliger voor statushouder?
Schrijf je in op de onderstaande link en dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Geheel vrijblijvend onder het genot van een bakje koffie /thee ontmoeten wij je graag in Harlingen / Franeker of Berlikum. Enthousiaste maatschappelijk begeleiders nieuwkomers – Vrijwillige inzet & vacaturebank (vrijwilligersconnexa.nl)
Lees het volledige artikel: