ANWB AutoMaatje: eindelijk ook in Harlingen actief

Bijna vier jaar geleden ging ANWB AutoMaatje Waadhoeke van start. Een maatschappelijk initiatief van de ANWB, opgepakt door De Skûle Welzijn en enthousiast ontvangen door de vele ouderen en minder-mobiele inwoners van Waadhoeke. Het initiatief is net zo simpel als doeltreffend: vrijwilligers rijden in hun eigen auto tegen een vergoeding van 35 cent per kilometer, ouderen en mensen die zich om welke reden dan ook niet zelfstandig kunnen verplaatsen naar een bestemming. Naar de supermarkt bijvoorbeeld, het ziekenhuis, de dokter, de kapper, familie of voor een kopje koffie bij oude vrienden. De ritten worden door degene die op pad wil tenminste 2 werkdagen van tevoren telefonisch aangevraagd én vervolgens gecoördineerd door de zogenaamde Matchmaker vanuit De Skûle Welzijn.  ANWB AutoMaatje is bedacht om iedereen die dat wil achter de geraniums vandaan te halen. Zodat ook mensen die zich niet lopend, fietsend, met de auto, bus of trein willen of kunnen verplaatsen toch zelfstandig kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven. Zonder altijd maar een beroep te moeten doen op familie, vrienden of buren. Maar wel met een vertrouwde buurtgenoot die niet rijdt voor het geld, maar die het fijn vindt om op deze manier hulp te bieden. En niet zelden ook om, als gepensioneerde of alleenstaande, weer iets omhanden te hebben. 

In vier jaar tijd werden er vanuit Waadhoeke ruim 4500 keer gebruik gemaakt van ANWB AutoMaatje. Volgens projectleider van het eerste uur, Mia Bonnema, was de vraag meteen na de introductie al enorm. ‘’ Dit idee, door heel Nederland uitgezet door de ANWB, en in Waadhoeke meteen opgepakt door De Skûle Welzijn, paste helemaal bij onze doelstelling: mensen zolang mogelijk zelfstandig te laten zijn. Het was ook helemaal niet moeilijk om vrijwilligers te vinden die de ritjes wilden maken. Het is inmiddels een hechte groep geworden, die elkaar regelmatig treft op onze bijeenkomsten, waar de ervaringen worden uitgewisseld. Als vrijwilliger werken voor ANWB AutoMaatje wordt door velen ervaren als het ultieme vrijwilligerswerk: je werkt één op één en ziet meteen hoe belangrijk jouw inzet voor de ander is”. 

Na een aantal jaren lobbyen is het Mia Bonnema eindelijk gelukt ANWB AutoMaatje ook in Harlingen van start te laten gaan. ‘’ Het moest gewoon””, zegt Mia. ‘’ We werden zo vaak benaderd door mensen uit Harlingen met de vraag of zij ook gebruik mochten maken van dit project. Wij, en onze vrijwilligers, wilden wel, maar het gemeentebestuur moest wel toestemming geven. En daarvoor moesten de belangen van, bijvoorbeeld, de plaatselijke taxibedrijven verdedigd worden. Het heeft even geduurd, maar het is goed gekomen: ANWB AutoMaatje in Harlingen richt zich, net zoals in Waadhoeke, op een heel andere doelgroep en is daarmee geen concurrent van de taxibedrijven in beide gemeentes. Op 30 september reed wethouder Erik de Groot de eerste rit en sindsdien is ANWB AutoMaatje Harlingen operationeel met 9 vrijwillige chauffeurs en een veelvoud aan aanvragen voor een rit naar het ziekenhuis, de kapper, de supermarkt of zomaar eens op de koffie bij een familielid of vriendin’”. Dat er meer vrijwilligers nodig zijn werd al snel duidelijk. De chauffeurs die vaak al vanaf het begin van AutoMaatje hun bijdrage leveren doen bij deze een oproep aan mensen met een auto, vrije tijd en een hart voor de medemens: meld je aan en ervaar hoe mooi vrijwilligerswerk kan zijn én wat dat betekent voor mensen die minder mobiel zijn. 

Voor meer informatie: kijk op de website www.deskule.nl en klik door naar ANWB AutoMaatje.

ANWB AutoMaatje Waadhoeke en Harlingen is iedere werkdag van 9 tot 12 uur telefonisch bereikbaar via 0618422894 of via e-mail: automaatje@connexa.nl