ANWB AutoMaatje: 5 jaar actief in Waadhoeke en 1 jaar in Harlingen

Vijf jaar geleden ging ANWB AutoMaatje Waadhoeke van start. Een maatschappelijk initiatief van de ANWB, opgepakt door Connexa,  toen nog De Skûle Welzijn.  En enthousiast ontvangen door de vele ouderen en minder-mobiele inwoners van Waadhoeke. Het initiatief is net zo simpel als doeltreffend: vrijwilligers uit de buurt rijden in hun eigen auto tegen een vergoeding van 35 cent per kilometer, ouderen en mensen die zich om welke reden dan ook niet zelfstandig kunnen verplaatsen naar een bestemming. Naar de supermarkt bijvoorbeeld, het ziekenhuis, de dokter, de kapper, familie of voor een kopje koffie bij oude vrienden. De ritten worden door degene die op pad wil telefonisch aangevraagd      [met tenminste 2 werkdagen er tussen] én vervolgens gecoördineerd door de zogenaamde Matchmaker vanuit Connexa.  ANWB AutoMaatje is bedacht om iedereen die dat wil achter de geraniums vandaan te halen. Zodat ook mensen die zich niet lopend, fietsend, met de auto, bus of trein willen of kunnen verplaatsen toch zelfstandig kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven. Zonder altijd maar een beroep te moeten doen op familie, vrienden of buren. Maar wel met een vertrouwde buurtgenoot die niet rijdt voor het geld, maar die het fijn vindt om op deze manier hulp te bieden. En niet zelden ook om, als gepensioneerde of alleenstaande, weer iets omhanden te hebben.

In vijf jaar tijd werd er vanuit Waadhoeke bijna 4000 keer gebruik gemaakt van ANWB AutoMaatje. Volgens projectleider van het eerste uur, Mia Bonnema, was de vraag meteen na de introductie al enorm. ‘’ Dit idee, door heel Nederland uitgezet door de ANWB, en in Waadhoeke meteen opgepakt door Connexa, paste helemaal bij onze doelstelling: mensen zolang mogelijk zelfstandig te laten zijn. Het was ook helemaal niet moeilijk om vrijwilligers te vinden die de ritjes wilden maken. Het is inmiddels een hechte groep geworden, die elkaar regelmatig treft op onze bijeenkomsten, waar de ervaringen worden uitgewisseld. Als vrijwilliger werken voor ANWB AutoMaatje wordt door velen ervaren als het ultieme vrijwilligerswerk: je werkt één op één en ziet meteen hoe belangrijk jouw inzet voor de ander is. Het gaat meer om “maatje” dan om “auto”.

Sinds een jaar is ANWB AutoMaatje ook in Harlingen actief. ‘’  We werden daarvoor zo vaak benaderd door mensen uit Harlingen met de vraag of zij ook gebruik mochten maken van ons project. Wij, en onze vrijwilligers, wilden wel, maar het gemeentebestuur van Harlingen moest eerst toestemming geven. En daarvoor moesten de belangen van, bijvoorbeeld, de plaatselijke taxibedrijven verdedigd worden. Het heeft even geduurd, maar het is goed gekomen: ANWB AutoMaatje in Harlingen richt zich, net zoals in Waadhoeke, op een heel andere doelgroep en is daarmee geen concurrent van de taxibedrijven in beide gemeentes. Sinds 30 september 2022 is ANWB AutoMaatje Harlingen operationeel met 17 vrijwillige chauffeurs en een veelvoud aan aanvragen voor een rit naar het ziekenhuis, de kapper, de supermarkt of zomaar eens op de koffie bij een familielid of vriendin’”.

Nu ANWB AutoMaatje 5 jaar actief is, kent het project een ruime bekendheid en een grote waardering. En neemt de vraag naar een ritje met de dag toe. En dus ook de vraag naar vrijwilligers, die zelf kunnen aangeven wanneer ze een ritje willen maken en niet gebonden zijn aan vaste tijden. Maar wel met, zoals een vrijwillige chauffeur zegt:  “Altijd weer een goed gevoel over een ritje. Als het nodig is help ik met het doen van de boodschappen en zet ik ze zelfs in de keuken. Of ik loop mee naar de wachtkamer in het ziekenhuis. Een klein gebaar, maar mensen zijn zo dankbaar. Het persoonlijke contact maakt het werk leuk. Een klein gebaar voor iemand kan een dag goedmaken. En mijn dag zeker ook!”

Voor meer informatie: kijk op de website www.connexa.nl en klik via het hoofdstuk Vrijwilligerswerk door naar ANWB AutoMaatje.

ANWB AutoMaatje Waadhoeke en Harlingen is iedere werkdag van 9 tot 12 uur telefonisch bereikbaar via 06-18422894 of via e-mail: automaatje@connexa.nl